Ulubieńcy czerwca





Do ulubionych czerwcowych produktów zaliczam:


1) Jogurty sojowe, Sojade, cena: 8,80/ 400g. , 4,25/ 125g



Składniki: napój sojowy 99% (woda, łuskana soja 9,2%), wybrane żywe kultury bakterii Bifidus i Acidophilus.

Wartości odżywcze zmieniają się w zależności od wariantu smakowego, tu podaję dla wersji naturalnej
Wartości odżywcze (na 100 g):
Energia: (kcal/kJ) 51/214
Białko: 4,8 g.
Węglowodany: 1,4 g.
Cukier: 0,8 g.
Laktoza: 0 g.
Tłuszcz całkowity: 2,9 g.
                    w tym: kw. tłuszczowe nasycone: 0,4 g.
                               cholesterol: 0 mg.
Błonnik pokarmowy: 0,1 g.
Sód: 0,03 g.



W tym miesiącu wybrałam się w końcu do jednego z sieci sklepów ze zdrową żywnością Green Garden. Właściwie nie wiem dlaczego dopiero teraz, skoro od uczelni mam tam dwa kroki, ciągle przechodziłam obok, ale jakoś nie miałam odwagi tam wstąpić. Tak czy inaczej w czeluściach lodówki odkryłam te pyszne jogurty w różnych wariantach smakowych. Moi ulubieńcy to smak naturalny oraz malina-marakuja.




2) Karob, BioPlanet , cena: 7,95/ 200 g.



Składniki: karob jasny* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).

Opis: Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1017 kJ/ 241 kcal kJ / kcal
tłuszcz - 0.70 g
węglowodany - 49.00 g
w tym cukry - 41 g
białko - 4.60 g
sól - 0.09 g




3) Suszone daktyle, Bakalland, cena: 1,99/ 100g.




Wartości odżywcze na 100 g:

Energia: 277 kcal
Białko: 2,0 g  
Tłuszcz: 0,4 g   
Węglowodany: 74,0 g    
Błonnik:
8,7 g

Jestem od nich po prostu uzależniona. Nic więcej nie powiem. Jeśli w sklepie, w miejscu gdzie powinna być paczka daktyli widnieje karteczka "przepraszamy za brak towaru" możesz domniemywać, że ja w nim byłam.




4) Kasza gryczana niepalona (biała), cena: ok. 10 zł / kg



Zawiera białko wysokiej wartości odżywczej. Dostarcza wszystkich aminokwasów egzogennych – tych których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i dla prawidłowego rozwoju organizmu muszą one być dostarczone z pożywieniem. Większość produktów zbożowych ma za małą zawartość lizyny (tzw. aminokwas ograniczający). Natomiast w kaszy gryczanej zawartość tego aminokwasu jest stosunkowa duża i dzięki temu jej białko charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.
Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy takich jak: rutyna, kwercetyna, pelargonidyna, procyjanidyna. Dla porównania – pół butelki czerwonego wina, uważanego za dobre źródło przeciwutleniaczy, dostarcza łącznie 5 razy mniej polifenoli i od 10 do 23 razy mniej rutyny.
Za sprawą wysokiej zawartości rutyny i kwercetyny kasza gryczana wzmacnia naczynia krwionośne i zwiększa ich szczelność. Dzięki temu może zapobiegać powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze (tzw. pajączków), a także obrzęków. Ma właściwości przeciwzakrzepowe, co pozytywnie wpływa na leczenie choroby niedokrwiennej serca, może chronić przed udarami i zawałami. Innymi zaletami kaszy gryczanej, wynikającymi z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, jest spowalnianie procesów starzenia się, działanie wspomagające odporność organizmu, przeciwnowotworowe, a nawet regulujące gospodarkę hormonalną i przeciwbakteryjne (zwłaszcza na bakterie wywołujące zakażenie układu moczowego).
Reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi. Kasza gryczana, nie tylko ze względu na wysoką zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny, polecana jest chorym na cukrzycę. W swoim składzie zawiera również D-chiro-inozytol, związek który bierze udział w prawidłowym działaniu insuliny, a jego niedobór może być czynnikiem sprzyjającym rozwojowi cukrzycy typu II. Ze względu na regulację stężenia insuliny, a także męskich hormonów płciowych przez D-chiro-inozytol, kasza gryczana polecana jest także kobietom chorującym na zespół policystycznych jajników.
Nie zawiera glutenu, dlatego może być składnikiem diety osób chorujących na celiakię.
W porównaniu do pozostałych kasz zawiera najwięcej: jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu, kwasu foliowego, 2 razy więcej potasu i manganu, od 2 – 20 razy więcej magnezu, 2 razy więcej żelaza i 4 razy więcej cynku i witaminy B1, B6.

Kto powinien jeść kaszę gryczaną?
- osoby chore na cukrzycę
- osoby cierpiące na chorobę niedokrwienną serca
- kobiety chore na zespół policystycznych jajników
- kobiety w okresie menopauzy
- osoby odchudzające się
- kobiety w ciąży i planujące dziecko
- mężczyźni prowadzący intensywne życie seksualne lub cierpiący na bezpłodność, brak popędu seksualnego lub łysienie
- chorzy na celiakię
- osoby prowadzące stresujący tryb życia, pijące dużo kawy i cierpiące na bezsenność
- osoby podatne na pękanie naczyń krwionośnych, cierpiące na żylaki, obrzęki

Kto powinien unikać kaszy gryczanej?
- Osoby z niewydolnością nerek.
- Chorujący na wrzody żołądka i dwunastnicy
- Dzieci poniżej 10 miesiąca życia



5) Malinki, cena 4,80 zł./ op.



Maliny, ze względu na swoje właściwości, są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń). Liść maliny to także sposób na zdrowie: zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne. Liście przyrządza się jak napary z ziół, a herbata z liści malin jest zalecana profilaktycznie dla każdego.

Działanie prozdrowotne malin:
  • są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają;
  • działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
  • działają uspokajająco,
  • obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym, 
  • żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,
  •  potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
  •  hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
  •  są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
  •  duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
  •   polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się,
  •  zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe



A czym WY zajadaliście się w ubiegłym miesiącu ? ;-)

6 komentarze:

  1. Ostatnio rozważałam kupno tego jogurtu, ale bałam się, ze mi nie zasmakuje i trzeba będzie wyrzucić.
    A poza tym to wszystkie te produkty uwielbiam :D Ogólnie jakby to wszystko połączyć to wyszedłby genialny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi na prawdę posmakowały. Zastanawiam się do czego (prócz soi) można porównać ich smak, ale nic nie przychodzi mi do głowy. Wszystkich smaków jeszcze nie jadłam, ale malina-marakuja <3333

      Usuń
  2. Bardzo tanio u Ciebie maliny! U mnie wołali tydzień temu 7 złoty :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No też się zdziwiłam :) Byc może tańsze, bo lokalne. Trudno mi powiedzieć, ale były przepyszne :)

      Usuń
  3. Świetne produkty u Ciebie królowały <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      A czym Ty zajadłaś się w ubiegłym miesiącu :D

      Usuń

 

Inspirują mnie...

Recent Posts

Obserwatorzy