W ramach podsumowania każdego miesiąca, postanowiłam wprowadzić blok tematyczny, związany z ulubionymi produktami z każdego miesiąca. Będzie to TOP 5 produktów, które najczęściej używałam, najbardziej mi smakowały lub "odkryłam" jako nowość na półkach delikatesów w danym miesiącu.
1) Mleko migdałowe, Alpro Soya
Składniki: woda, cukier, migdały (2%), fosforan triwapniowy, sól morska, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), emulgator (lecytyna słonecznikowa), witaminy (B2, B12, E, D2)
Wartości odżywcze (na 100 ml):
Energia: (kcal/kJ) 24/ 102
Białko: 0,5 g.
Węglowodany: 3,0 g.
Cukier: 3,0 g.
Laktoza: 0 g.
Tłuszcz całkowity: 1,1 g.
w tym: kw. tłuszczowe nasycone: 0,1 g.
cholesterol: 0 mg.
Błonnik pokarmowy: 0,2 g.
Sód: 0,05 g.
Wapń: 120 mg
Witamina B2: 0,21 g.
Witamina B12: 0,38 g
Witamina D2: 0,75 g.
Witamina E: 1,8 mg
Pomimo, że nie jestem zwolenniczką kupowania gotowych produktów= półproduktów, w niektórych sytuacjach jestem zmuszona z nich skorzystać. Z pewnością i wy cierpicie niejednokrotnie na brak wolnego czasu, a jedynym waszym życzeniem jest wydłużenie dobry choćby o kilka godzin. Bardzo lubię produkty firmy Alpro Soya i kiedy mam ochotę na mleko, a nie mam czasu by zrobić je sama, zawsze sięgam po to migdałowe, bądź (tej samej firmy) z orzechów laskowych. Pomimo, że nie mają idealnego składu (nie mogą go mieć leżąc miesiącami na półkach sklepów) są na prawdę dobre w smaku. Jak powszechnie wiadomo, domowym produktom nic nie dorówna, ale jeśli masz na głowie tysiąc egzaminów, pracę i inne problemy, raczej nie ma czasu na "pędzenie" mleka w domowych warunkach.
2) Chleb sezamowy, bezglutenowy, enerBIO
"Chleb sezamowy enerBio jest pożywny, ma orzechowy smak i zawiera
smaczne nasiona oleiste. O naturalnej zawartości błonnika. Zawiera
magnez."
Składniki: naturalny zakwas gryczany (pełnoziarnista mąka gryczana, woda, mąka kukurydziana, mąka grochowa, miód), woda, sezam (14%), mąka kukurydziana, siemię lniane, pełnoziarnista mąka gryczana, pełnoziarnista mąka z prosa, mąka sojowa, sól morska, włókna z jabłek, miód
Wartości odżywcze: (w 100 g. / 1 kromka (ok.42 g.))
Energia (kcal/kJ): 236/985 / 98/410
Białko: 8,9 g. / 3,8 g.
Węglowodany: 23,4 g. / 9,8 g.
Cukier: 2,1 g. / 0,9 g.
Tłuszcz całkowity: 10,6 g. / 4,4 g.
w tym: kw. tłuszczowe nasycone: 1,6 g. / 0,7 g.
Błonnik pokarmowy: 5,5 g. / 2,3 g.
Sód: 0,43 g. / 0,18 g.
Magnez: 115 mg. / 48 mg.
Uwielbiam produkty firmy enerBio (dostępne w Rossmannie). Jakiekolwiek bym nie kupiła, na żadnym się jeszcze nie zawiodłam. Świetny skład. Brak substancji konserwujących, zagęszczających, emulgujących i całej reszty sztucznego shitu. Mam tylko nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się przełamać i upiekę swój własny, domowy chleb bezglutenowy.
3) Kasza jaglana
Wartości odżywcze (100 g.):
Energia: 346 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcz: 2,9 g
Węglowodany: 71,6 g
Błonnik: 3,2 g
Kasza jaglana jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. W
Polsce bardzo popularna dawno temu, potem o niej zapomniano, a dziś znów
wraca do łask. Zwana krupami i jagłami, otrzymywana jest z prosa,
uprawianego już w epoce neolitu. Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną
kropką zapobiegają wielu chorobom. Jest łatwo przyswajalna i bardzo
pożywna. Można ją jadać na różne sposoby, do obiadu zamiast ziemniaków,
ryżu czy makaronu, albo w postaci słodkiego deseru z mlekiem. Posiada
również wiele właściwości prozdrowotnych.
• Według medycyny chińskiej kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.
• Jest zasadotwórcza, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, niekorzystnej dla organizmu.
• Kasza jaglana nie zawiera glutenu, tak więc można ją polecać nie tylko osobom z celiakią i alergiami, ale również wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
Kasza jaglana - bogactwo witamin i składników mineralnych: Wartość energetyczna oraz zawartość składników odżywczych jest zbliżona do kaszy gryczanej. W porównaniu do pozostałych zbóż zawiera mniej błonnika pokarmowego, dlatego jest bardzo dobrym składnikiem diety lekkostrawnej. Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. W odróżnieniu od innych kasz ma charakter zasadowy, w większości dieta jest kwasotwórcza, dlatego produkty takie jak kasza jaglana pomagają w przywróceniu optymalnego pH dla ustroju.
Kasza jaglana posiada mnóstwo zalet żywieniowych:
• jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
• zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Większość osób ma niestety niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi w niewłaściwym sposobie żywienia, bogatym w mięso i jego przetwory, w których krzemu niestety nie znajdziemy.
• zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
• obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
• dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
• jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
• Jest zasadotwórcza, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, niekorzystnej dla organizmu.
• Kasza jaglana nie zawiera glutenu, tak więc można ją polecać nie tylko osobom z celiakią i alergiami, ale również wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
Kasza jaglana - bogactwo witamin i składników mineralnych: Wartość energetyczna oraz zawartość składników odżywczych jest zbliżona do kaszy gryczanej. W porównaniu do pozostałych zbóż zawiera mniej błonnika pokarmowego, dlatego jest bardzo dobrym składnikiem diety lekkostrawnej. Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. W odróżnieniu od innych kasz ma charakter zasadowy, w większości dieta jest kwasotwórcza, dlatego produkty takie jak kasza jaglana pomagają w przywróceniu optymalnego pH dla ustroju.
Kasza jaglana posiada mnóstwo zalet żywieniowych:
• jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
• zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Większość osób ma niestety niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi w niewłaściwym sposobie żywienia, bogatym w mięso i jego przetwory, w których krzemu niestety nie znajdziemy.
• zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
• obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
• dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
• jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
4) Jabłka
Wartości odżywcze (100 g.):
Energia: 48 kcal
Białko: 0,3 g
Tłuszcz: 0,1 g
Węglowodany: 12,8 g
Błonnik: 1,3 g
Jabłka zawierają ok. 83 % wody, a w pozostałej części
niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy,
bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik,
substancje pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor,
wapń, sód, magnez i żelazo.
Zawartość składników zależy od odmiany, dojrzałości
jabłka, wielkości, a także podkładki, nawożenia, gleby, wieku drzewa i
obfitości owocowania, cięcia i przebiegu pogody w danym roku. Zawartość kwasu jabłkowego
waha się w granicach 0,3 – 0,7 %, zawartość kwasu cytrynowego 0,1%, w
mniejszych ilościach występują kwasy chinowy, izocytrynowy, bursztynowy,
glikolowy. Kwasom organicznym przypisuje się duże znaczenie dietetyczne,
ponieważ działają na organizm alkalizująco. Składniki popiołowe stanowią
0,22 – 0,6%, najwięcej wśród nich jest potasu, fosforu, wapnia, sodu,
magnezu i żelaza. Występują w połączeniach organiczno – mineralnych i
są przez to łatwo przyswajalne przez organizm.
Jabłka zawierają witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3.
Jabłka odgrywają dietetyczną rolę w żywieniu.
Witaminy
chronią przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe,
pomagają w walce z infekcjami..
Kwasy organiczne działają odkwaszająco na
organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu,
jaj i chleb przygotowywany na zakwasie.
Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i
obniża poziom cholesterolu we krwi, podobne działanie mają pektyny, które
wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki. Większość odmian jabłek
zawiera 0,9% pektyn w suchej masie.
Cukry i składniki mineralne występują w formach
łatwo przyswajalnych przez organizm. Potas zwiększa napięcie mięśni,
w tym mięśnia sercowego; wapń jest niezbędny do budowy kości i zębów;
magnez ma działanie anty zawałowe; krzem jest niezbędny dla
prawidłowego wyglądu włosów i paznokci; żelazo, jako składnik
hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu; inne składniki, jak siarka, miedź,
cynk, nawet w śladowych ilościach są niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu.
5) Herbata ekologiczna wspomagająca pracę nerek, Dary Natury
Skład: owoc bzu, jarzębiny, ziele macierzanki, owsa, ziele karczocha, rzepiku, nawłoci, połocznika, skrzypu liść brusznicy, brzozy, kwiatostan kocanki, kwiat wrzosu
"Według literatury zielarskiej właściwości ziół i owoców wchodzących w skład kompozycji mogą korzystnie wpływać na pracę nerek i pęcherza (...)"
Herbata posiada EKOgwarancję PTRE. Surowce zebrane zostały z łąk, pól i lasów z obszaru Nadleśnictwa Rudka.
Cóż, nieprzyjemna infekcja, ból, cierpienie, łzy. Herbatka bardzo pomocna. Wspaniały smak czystej natury.
Super podsumowanie miesiąca. Z chęcią przejdę się jutro do Rossmana po ten chlebek bo bardzo mnie zachęciłaś do jego zakupu :-)
OdpowiedzUsuńTen chlebek wydaje się być ciekawy :)
OdpowiedzUsuńA jabłka to u mnie zawsze by były w takim podsumowaniu ;D A no i truskawek mi tu brak! :P
truskawki= histaminy, nie ryzykuję :P
Usuńmlego migdałowe bardzo mnie zaciekawiło... koniecznie muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń